Meer groen in de stad.

Ons efficiëntie gedrag heeft ervoor gezorgd, dat we veel stenen in onze stad en tuin hebben, gemakkelijk en het vraagt weinig onderhoud.


Dit gedrag heeft een paar minder aardige bijwerkingen. Enerzijds krijgen we last van hittestress, vervelend voor de mens. Anderzijds kan het water nauwelijks de grond intrekken, slecht voor de planten en het grondwater. Tevens zorgen groene planten ervoor dat CO2, NOx en fijnstof ‘uit te lucht worden gehaald’.


Wij promoten de actie steenbreek van de Gemeente Súdwest-Fryslân

Het hitte-eilandeffect

Een term die veel wordt genoemd bij hittestress is het hitte-eilandeffect. Deze hitte-eilanden zijn kleine of grote plekken waar de temperatuur een stuk hoger ligt.


Zo kan het in de stad tot wel 8 graden warmer zijn dan op het platteland. Dit heeft te maken met de hoeveelheid groen, schaduw en het ontbreken van wind of water.


Door dit hitte-eiland wordt het overdag een stuk warmer en koelt het ’s avonds ook weer slechter af. Diverse grote steden werken al aan dit probleem door de hoeveelheid groen te vergroten en te zoeken naar andere manieren van koeling.

Het hitte-eiland Galigastraat in Sneek.

Een voorbeeld van een hitte-eiland in Sneek is de Galigastraat. Een aantal jaren geleden  is de overkapping verwijderd en nu is het een kale straat en mogelijk een hitte-eiland.


Medewerkers van Sneek Duurzaam zijn in gesprek met de winkeliers van de Galigastraat om het aanzicht te vergroenen.

                                      Huidige situatie                                                          Gewenste situatie

Met dank aan de gemeente voor het maken van deze artist impression.


Vergroenen helpt bij het verlagen van de temperatuur op hete dagen, geeft een plezieriger omgevingsgevoel en verbetert de lucht kwaliteit.

Wat is steenbreek?

Onze leefomgeving verandert in een snel tempo.


Plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

 

Naast dat het een beweging is, die het bovengenoemde wil realiseren, is het ook een plantje.

Bokashi?

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.

 

Op het eerste gezicht lijkt het op composteren, maar het is toch iets anders. Hierover willen we u in de toekomst verder informeren.

Onze CO2 Footprint.

Tijdens onze werkzaamheden rond het opwekken van zonne-energie en het isoleren van woningen zijn wij mensen en onderwerpen tegengekomen, die ons duidelijk maakten, dat wij ook aandacht moeten gaan besteden aan “Onze CO2 Footprint”.

 

Momenteel kijken we hiernaar en orienteren we ons op de volgende twee onderwerpen:


Wil u zich hiervoor inzetten?

Heeft u belangstelling om met ons samen te werken aan deze onderwerpen, laat het ons dan weten via een berichtje. Wij nemen daarna op korte termijn contact met u op.